Twijfel

Voor veel mensen is het wereldwijde web een zegen. Eindelijk kunnen zij naar hartelust chatten, skypen en bloggen. Zo ook voor mij, zo ook ik. Maar valt er op het grote web nog iets aardigs toe te voegen aan de bestaande informatie? Iets aardigs over Gouda bijvoorbeeld. Hebben we over die stad niet al de schitterende weblogs ‘Gwenny’s dagelijkse dingen’, ‘Da’s pas Helderman’ en het vanuit Australië geschreven ‘Joop Gouda Mulholland’?

Wie ‘Gouda' intypt in een zoekmachine, vindt de gemeente. Daarna volgt de VVV. Goede derde is steevast Gouda-Online, een grabbelton van koopjes, uitgaanstips, foto’s van oude gebouwen, een plattegrond en het weerbericht. Iedereen kan zijn link aan deze site toevoegen, en dat gebeurt, zodat Gouda-Online de meer bekende startpagina’s voor wat de kaasstad betreft naar de kroon steekt. Wie houdt van visuele rust en van overzicht, kan beter naar de ‘internetgemeentegids’ gaan, ook al is de algemene informatie op deze site van vóór de omwisseling van guldens naar euro’s.

Tik je ‘Gouda’ in op een zoekmachine die niet-Nederlandse sites doorploegt, dan springt er kaas tevoorschijn. Kaas gemaakt in Salmon Arm, Brits Columbia (‘folow the Silver Creek Road around the bend just off the highway’). Kaas gemaakt in Winchester, op autorit-afstand van Los Angeles en San Diego, vlak bij het gigantische Zuid-Californische waterreservoir-in-aanbouw. En kaas van een Belgische traiteur.
Verder kun je kiezen uit een rejseforsikring en een reseförsäkring. Het blijken op Skandinavië gerichte reisverzekeringen te zijn van De Goudse.

Wat je ook voorgeschoteld krijgt, is het bordspel ‘Gouda! Gouda!’, de eerste creatie van de trotse Belg Fréderic Moyersoen. ‘Je controleert een bende van 5 muizen in een wedloop naar kaas. Om ze te doen bewegen, werp je speciale dobbelstenen met gekleurde zijden. Een groen resultaat laat je toe om één muis naar voren te bewegen, een rood resultaat verplicht je om één muis achteruit te bewegen, een geel resultaat heeft geen effect.’

Is het wereldwijde web wel een goede plek voor een hoekje getiteld Kleine stad, Gouda in stukjes? Niet zelden bekruipt mij twijfel.

december 2005
<< Home