Bagger

Het grote baggeren is begonnen. Om planten en dieren te sparen, gebeurt het in de winter. Wat doen baggeraars de rest van het jaar? Waarschijnlijk verkopen ze ijs.

In de IJssel draaien en stampen schepen. Eén wil zijn lading, opgehapt bij de begraafplaats, stroomafwaarts wegbrengen. De Haastrechtsebrug gaat open, maar de boot komt vast te zitten op de bodem van de vaargeul. Op de dijk vormt zich een file, de rotonde staat direct vol.

In de Turfmarkt verplaatst een platte schuit met een uitgeklapt hek voorop alles wat hij tegenkomt naar een plek in het midden. Daar steken fietssturen boven het water uit. Veegt de schuit enkel rommel op? IJzerwaren die straks aan wal worden gehesen? Of lukt het hem om onder water een berg modder te verzamelen?

De pijplijn door de sloot langs de Gouderakse Tiendweg gedraagt zich vreemd. Het zuigbootje heeft er een luchtbel in geperst. Die bel begeleidt mij als ik langsfiets. Telkens stijgt een deel van de buizen boven het water uit en verdwijnt dan weer naar de diepte. Het is net het monster van Loch Ness. Waar de buizen losjes aan elkaar zitten, spuit hij water als een walvis.

De boot in de IJssel zit muurvast. In paniek blaast het schip blauwe rookwolken. Ze onttrekken het lege brugwachtershuisje aan het gezicht en stijgen op naar de camera waarmee de brug van afstand wordt bediend. Zal de schipper een deel van zijn lading moeten prijsgeven om los te raken? De ruimte tussen de brughoofden is smal. Gaat de schipper zijn blubber misschien neerleggen op het wegdek? Ineens komt er weer beweging in de boot. Langzaam schuift een boeg tevoorschijn: de Fata Morgana uit Hardinxveld.

Waar blijft alle Goudse bagger? In de polder is het duidelijk. Daar is een dijkje opgeworpen rond een weiland. Daar wijzen alle buizen naartoe. Maar hier in de stad? Er is dringend behoefte aan uitleg.

Waarom, vraag ik mij af, staan nergens voorlichters bij het spektakel? Nu het met het culturele kwartier niks wordt - dat blijft het bekende halve rondje om de kerk, hooguit een beetje uitgedund - nu zou je verwachten dat het idee voor het havenkwartier extra enthousiast ter hand zou worden genomen. Waarom zwermt er geen havenstad-promotieteam om ons heen? Blozende meisjes in lieslaarzen en oliepakken, uitgerust met fleurig drukwerk?

Hoe komen jongetjes van mijn leeftijd nu aan informatie voor hun werkstukken en hun spreekbeurten?

De ijssalon is dicht.

december 2005
<< Home