Meneer Li Ka-shing

Meneer Li Ka-shing heeft er een winkel bij. Op de Goudse Kleiweg. Daar is sinds een maandje een Ici Paris XL gevestigd. Een soort parfumerie. De Hongkong-Chinees baat in de Goudse binnenstad ook al een Kruidvat en een Trekpleister uit.
Meneer Li Ka-shing heeft het goede voor met Gouda en de Gouwenaars. In zijn drogisterijwinkels verkoopt hij niet alleen drop en scheerzeep, maar af en toe ook blijken van cultuur. Een tijdje geleden het complete oeuvre van Bach en Mozart. De koorwerken van Mendelssohn. Opera’s van Verdi en Puccini. Zo’n beetje alle boeken van Louis Couperus. En nu een bloemlezing uit het werk van de grootste filosofen ter wereld, wijsgeren uit heden en verleden. Bovendien is meneer Li Ka-shing niet duur.
Langzamerhand bestaan nagenoeg alle winkels aan de Goudse Kleiweg uit schakeltjes van landelijke en internationale ketens. Het concern Vendex/KBB is eigenaar van de Hema, V&D, M&S Mode, Hunkemöller, Claudia Sträter – o nee, die laatste hebben we nog niet - en bezit elders in de stad natuurlijk de Praxis en Dixons. Andere concerns zijn even goed vertegenwoordigd.
Toch zie ik meneer Li Ka-shing als een apart geval. Meneer Li Ka-shing is oneindig veel breder georiënteerd dan collega’s en concurrenten. Zijn hoofdbedrijf Hutchison Whampoa zit ook in het containervervoer. Hij is onder andere eigenaar van ECT, de grote overslagterminal in Rotterdam. Verder doet hij aan telecommunicatie, onroerend goed en energie.
De dochter van het hoofdbedrijf waar meneer Li Ka-shing zijn winkelkleindochtertjes onder vallen, heet A.S. Wilson. Buiten Nederland bezit juf Wilson nog een heleboel meer drogisterijen, parfumerieën en aanverwante winkels.
Behalve liefde voor cultuur en een brede zakelijke belangstelling valt nog een derde eigenschap op van meneer Li Ka-shing. En niet de slechtste. Meneer Li Ka-shing doet aan liefdadigheid.
Sinds hij vijfentwintig jaar geleden in Hongkong begon, gaf hij al 845 miljoen dollar uit aan goede doelen. Zijn laatste schenking, hoor ik, betreft een miljoenengift voor medisch onderzoek naar overgewicht. Overgewicht bij kinderen.
Om dat laatste koop ik mijn snoepgoed voor Sinterklaas deze keer op de Kleiweg. Chocoladeletters. Speculaaspoppen. Taaitaai. Marsepein. Strooigoed. Dropveters. Twixrepen. Wijngumballen.
In een winkels van meneer Li Ka-shing heb ik geen last van mijn geweten.
En mocht het nodig worden, dan verkoopt hij een middel om af te vallen.

november 2005
<< Home