Leve Oranje

Ik vermoedde het. Er bestaat een verband tussen natuur en criminaliteit. Op het platteland gaat het vredig toe. Daar wonen gemoedelijke mensen die tijd hebben voor een praatje met de voorbijganger, de buurman, de postbode. Wat ik mij vagelijk bewust was, blijkt nu een onomstotelijke waarheid. Er bestaat een directe relatie tussen begroeiing en vriendelijkheid. In de buurt van bomen heersen minder agressie en criminaliteit dan tussen steen. Bomen geven rust. Met een boom dichtbij wordt de mens een lammetje.
Prinses Irene zegt het.
Nu mij deze verfrissende zekerheid is geopenbaard, kijk ik met andere ogen naar Gouda. Waarom zie je hier op parkeerterreinen autoruiten ingetikt en laptops ontvreemd? Omdat het zulke nare, winderige vlaktes zijn. Er wuiven geen machtige platanen en kastanjes hun kalmerende takken. Waarom vinden winkeldiefstallen plaats? Omdat er op de Kleiweg hooguit wat onopvallend smal en sprieterig houtgewas ritselt. Waarom zal het aantal insluipingen aan het De Korverplantsoen stijgen? Omdat er dertien wilgen zijn gerooid en maar twee tulpenbomen teruggeplant.
Als er bomen worden gepoot in Gouda, lijken het tegenwoordig exemplaren te moeten zijn die amper blad voortbrengen en die nooit de hoogte zullen bereiken waarop ze ramen van bovenverdiepingen verduisteren. Miezerige exemplaren die getuigen van ietwat tuttige en bovenal zuinige aankleding. Er ruist geen dubbele rij woudreuzen op de Raam. De Nieuwehaven lijkt met een milde soort napalm bewerkt. De omgewaaide boom in de Naaierstraat is niet vervangen. Dit plantbeleid, want er ligt ongetwijfeld een uitgekiende gemeentelijke strategie aan de karige werkwijze ten grondslag, heeft waarschijnlijk te maken met het onderhoud dat groen vergt. Vorige maand, toen de bladblazers nietsontziend door de straten raasden, mochten wij het bezuinigen op personeel weer eens aan den ore ondervinden.
Maar hoe zit het met politieagenten, toezichthouders, camera’s, rechters en gevangenbewaarders? Kosten die dan niks? Zijn die samen niet veel duurder dan een legertje bladblazers (m/v)? Nu wij weten hoe het zit, zal de gemeenteraad een nieuwe afweging moeten maken tussen bomen en veiligheidsbeleid.
Aan het gezag van prinses Irene zal geen raadslid willen twijfelen. Daarvoor waakt haar zus. De vele ogen van Beatrix op de muur van de raadzaal, in het geborduurde kunstwerk van Berend Strik, houden geen seconde op met priemen.
Groen veiliheidsbeleid. Leve Oranje.

november 2003
<< Home