Goedkoop eten

Toen de gaarkeuken in de Keizerstraat zijn deur sloot, begon voor de eenzame mannen van Gouda een zwervend bestaan. Sommigen heb ik in de loop van de jaren zien zitten in de voormalige jeugdherberg aan de Westhaven. Anderen weken uit naar Almepoen in de Tollensstraat. Daar bij Almepoen ging het gemoedelijk toe. Alleen als er hutspot met spareribs op het menu stond, heerste er spanning. Dan moest je er vroeg bij zijn anders viste je achter het net en restten jou doppertjes met vissticks. Maar ook Almepoen is al jaren weg.
Wie vandaag goedkoop uit eten wil zonder de franje van hooghartige bediening, opgesekste liflafjes en dreinende muziek, kan bij Albert Heijn iets uit de vriezer halen en thuis verhitten. Veel andere mogelijkheden zijn er niet. Op het ogenblik ken ik nog maar twee zaken in Gouda waar je voor vijf euro een complete maaltijd met gezelligheid nuttigt. Voor beide moet je reserveren en ze zijn niet elke dag open.
In eetcafé SamSam aan het Gerrit Raesenerf, opzij van de Komijnsteeg, koken en bedienen op vrijdag mensen met een lichte verstandelijke beperking. Meest jongeren. Zij hebben zichtbaar plezier in hun rol. Eén buigt als een knipmes met een theedoek op zijn arm. Tot nu toe betaalden deze jongeren iets om aan de activiteit te mogen deelnemen. Deze maand gaat het tarief voor klanten met één euro omhoog, zodat het personeel kan worden vrijgesteld. Reserveren via telefoon 671570.
Eén keer in de maand, ook op vrijdag, is er verder nog het mee-eetcafé van kunstcentrum Burgvliet. Daar koken vrijwilligers en schuif je net als bij SamSam gemakkelijk aan bij een onbekende. De laatste keer werden na het Indonesische eten kunstzinnig Indonesische sprookjes verbeeld. Dit café is alleen de laatste vrijdag van de maand toegankelijk. Telefoon 512665.
Hoe kom je de overige dagen door? Wel, het beste kun je je voordoen als bezoeker-van-buiten-de-stad in het ziekenhuis. Je neemt in het Bleuland de lift naar de derde verdieping en loopt langs de personeelsafdeling naar het restaurant. Een goed gevuld dienblad komt meestal op vier euro veertig. Tussen de middag is er veel warm eten, aan het begin van de avond wordt de keuze wel eens minder. Veel gezelligheid is er niet altijd bij. Je zit in het ziekenhuis in je eentje aan tafel. Anderzijds: je ziet er veel verpleegsters.

september 2003
<< Home