Leerzame polder

De Krimpenerwaard, het weidegebied ten zuiden van Gouda, wordt steeds verder gekoloniseerd ten behoeve van dagjesmensen. Dat maakt de polder extra leerzaam.
Het Zuid-Hollands Landschap plaatst niet alleen voorzieningen als banken, picknicktafels en vogelgluurhutten, het verzint ook borden met uitleg. Op de dichtst bij Gouda gelegen tiendweg, die voorbij het eerste ophaalbruggetje van de Goudseweg, staan verscheidene borden voor de stedeling die het verschil niet weet tussen een kievit en een wulp, een valk en een spitsmuis. De afvoer van water via het Veerstalblokboezem wordt de leek uitgelegd met plaatjes. Wie oplettend rondkijkt en een beetje geluk heeft, kan zelfs een folder bemachtigen uit een ingenieus geconstrueerd paaltje.
Het waterschap van de polder doet van harte mee aan het uitleggen. Langs het weggetje van Berkenwoude naar het Loetbos staan glimmende borden met de beschrijving van de kunstgrepen die het schap uithaalde om de smalle verkeersader net-echte natuurlijke oevers te geven. Mocht je tijdens of kort na de werkzaamheden gedacht hebben met tijdelijke borden van doen te hebben, dan weet je nu dat ze er staan voor de eeuwigheid.
Een andere activiteit om de waard te ontsluiten betreft het bordje 'Bastide fietsroute'. Het staat op iedere straathoek.
Het voorlopige hoogtepunt van het lesmateriaal in de polder is een bord bij de resten van een molen, in de buurt van Ouderkerk. De molenoverblijfselen werden kort geleden op grove wijze gerestaureerd en volgestort met grind. Korte tijd later verscheen Het Bord. Het is uitgevoerd als witte schutting met een groen dakje. Het staat op palen en reikt tot drie meter hoog. Je ziet het van ver. De plaatsing is zo dat je vanaf de picknicktafel op de grindvlakte geen uitzicht meer hebt op het leukste doorkijkje naar het water. Behalve voorspelbare gegevens over vogels en over de functie van de Berkenwoudse Boezem staat er logo's op. Het zijn de beeldmerken van het Zuid-Hollands Landschap en van de Nationale Postcode Loterij. Het is een gesponsord bord. Leerzaam voor wie wil adverteren in een beschermde polder.

juli 2000
<< Home